Katarzyna Gralczyk

Bardzo lubię pracę z dziećmi i młodzieżą. Pasjonuję się dobrą kuchnią i pieczeniem. Wolny czas staram się spędzać na przejażdżkach rowerowych i spacerach.

Socjoterapeuta, promotor zdrowia, pedagog, wychowawca – socjoterapeuta grupy młodszej Stowarzyszenia Pomocy dzieciom i Rodzinom AMICI, pedagog szkolny w jednej z poznańskich szkół podstawowych.

Wykształcenie

• 2012 – 2015 studia I stopnia pedagogika, socjoterapia i promocja zdrowia na UAM
  • 2015 – 2017 studia II stopnia pedagogika, poradnictwo i pomoc psychopedagogiczna na UAM

Szkolenia i kursy

• 2013 – warsztaty teatroterapii i terapii zajęciowej (Amici)
  • 2014 – warsztaty metodyczne „Stosowanie metod aktywizujących w socjoterapii” (Klanza)
  • 2014 – szkolenie „wdrożenie podstawy programowej i kształcenia ogólnego w szkołach i przedszkolach (Instytut Psychologii i Psychoterapii Psychoaktywnej proPORT)
  • 2016 – szkolenie warsztatowe „terapia zabawą i narzędzia terapeutyczne do pracy z dziećmi i młodzieżą” (Pracownia Psychologii i Psychoprofilaktyki)
  • 2016 – Intensywny kurs arteterapii dziecięcej i młodzieżowej (Pracownia Psychologii i Psychoprofilaktyki)
  • 2017 – Współczesne środki odurzające skuteczne formy interwencji i pomocy (MONAR)
  • 2018 – Warsztaty metodyczne „Rozwiązania są bliżej niż myślisz – elementy terapii skoncentrowanej na rozwiązaniu w pracy z dziećmi i dorosłymi” (Klanza)
  • 2018 – Warsztaty metodyczne „Od słowa do słowa toczy się rozmowa. O komunikacji w pracy z grupą.” (Klanza)

Agnieszka Nonckiewicz

W wolnych chwilach lubię czytać, jeździć na rowerze oraz aktywnie spędzać czas. Dążę do porządku w środowisku oraz wykorzystywania i w miarę możliwości do przetwarzania zasób wtórnych.

Pedagog, socjoterapeuta, promotor zdrowia, wychowawca- socjoterapeuta grupy młodszej w świetlicy Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Rodzinom Amici, członek Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Rodzinom Amici, praktykantka oraz wolontariuszka w świetlicy socjoterapeutycznej Amici, a także pomoc nauczyciela w Przedszkolu nr 144.

Wykształcenie

• 2016-2018 – WSPiA Pedagogika spec. Zintegrowana edukacja przedszkolna i wczesnoszkolna
  • 2012-2015 – UAM Pedagogika spec. Socjoterapia i promocja zdrowia

• 2019 – kurs pierwszej pomocy oraz przestrzegania zasad BHP
  • 2017 – szkolenie diabetologiczne
  • 2014 – warsztaty ,,Wykorzystanie metod aktywizujących w pracy socjoterapeutycznej”
  • 2011 – kurs wychowawcy wypoczynku

Adrian Orkowski

Pedagog specjalny, socjoterapeuta, wychowawca- socjoterapeuta grupy średniej w świetlicy Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Rodzinom Amici oraz nauczyciel w Szkole Podstawowej dla Dzieci z Autyzmem w SOSW im. Z. Tylewicza w Poznaniu.

Wykształcenie

• 2018-2019 — WSB (studia podypolomowe) Edukacja i wspomaganie rozwoju dzieci z autyzmem i zespołem aspergera
  • 2011-2014 — UAM Edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością intelektualną

Szkolenia i kursy

• 2018 — Kurs kwalifikacyjny z zakresu socjoterapii (Centrum Doskonalenia Zawodowego)
  • 2016 — Trzystopniowy kurs terapii behawioralnej (Polskie Stowarzyszenie Terapii Behawioralnej)
  • 2014 — Kurs liderów harcerskich pracujących z młodzieżą w wieku 16-21 lat (Referat Wędrowniczy Chorągwi Wielkopolskiej)
  • 2014 — Kurs instruktorski- przewodnikowski ZHP ( Zespół Kadry Kształcącej ZHP- Hufiec Gniezno)
  • 2013 — Kurs wychowawców kolonijnych (Stowarzyszenie Młodych Wielkopolan)

Kamila Pągowska

Lubię wykonywać prace plastyczne z dziećmi, jestem entuzjastką zdrowego stylu życia, uprawiam jogę oraz inne sporty rekreacyjnie. W swoich codziennych wyborach staram się pamiętać o dobru środowiska naturalnego.

Pedagog, socjoterapeuta, promotor zdrowia, wychowawca-socjoterapeuta grupy średniej w świetlicy Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Rodzinom Amici, pedagog szkolny w Szkole Podstawowej nr 9 w Poznaniu, członek Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Rodzinom Amici, a także wieloletnia wolontariuszka w świetlicy socjoterapeutycznej Amici.

• 2014-2016 — UAM Pedagogika: Poradnictwo i pomoc psychopedagogiczna
  • 2011-2014 — UAM Pedagogika: Socjoterapia i promocja zdrowia

Szkolenia i kursy

• 2018 — kurs pierwszej pomocy (Uniwersytet Medyczny)
    2016- kurs na wychowawcę wypoczynku
  • 2014 — warsztaty z zakresu profilaktyki i terapii uzależnień (MONAR)
  • 2013 — szkolenie „Wykorzystanie metod aktywizujących w pracy z grupą” (Centrum Szkoleniowe Klanza)

Hanna Szeląg

Pasjonuje się teatrem. Założycielka dwóch grup teatralnych i organizatorka corocznych Ratajskich Przeglądów Teatralnych.

Nauczyciel dyplomowany w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 4 w Poznaniu. Polonista i reżyser teatru dzieci i młodzieży. Pedagog, socjoterapeuta i teatroterapeuta w świetlicy Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Rodzinom Amici. Założyciel i Prezes Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Rodzinom AMICI od 2002 r. Wielokrotna laureatka konkursów literackich, poetyckich, m.in. Międzynarodowego Listopada Poetyckiego. Autorka trzech książek poetyckich i scenariuszy przedstawień szkolnych; Czas na scenę, Kraków 2005, Oficyna Wydawnicza „Impuls”.

• 1983 — Uniwersytet UAM w Poznaniu Wydział Filologii Polskiej
  • 2002 — studia podyplomowe na UAM z zakresu Dydaktyki Literatury i Języka Polskiego „Uczeń samodzielny i kreatywny – uczestnik i współtwórca literatury”
  • 2007 – 2009 — Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna im. L. Solskiego w Krakowie Filia we Wrocławiu – studia podyplomowe – Reżyseria Teatru Dzieci i Młodzieży

• 2000 — kwalifikacje z pedagogiki opiekuńczo – wychowawczej
  • 2001 — kwalifikacje dla pracownika świetlic socjoterapeutycznych PARPA
  • 2003 — Kurs: Kurs Pomocy Socjoterapeutycznej Dzieciom z Rodzin z Problemem Alkoholowym, (organizator; Centrum Edukacyjne Profilaktyki Problemowej Fundacji ETOH)
  • 2004 — Koordynator Programu starszy Brat, Starsza Siostra
  • 2009 — Kurs pierwszej pomoc przedmedycznej ze szczególnym uwzględnieniem dzieci

Katarzyna Uljasz

W życiu i w pracy kieruję się słowami „Miłość nigdy nie idzie na marne”, ponieważ wierzę, że nawet jeśli nie od razu, to obecność i dobro, które dajemy drugiemu człowiekowi zaprocentuje i przekaże je kiedyś kolejnej osobie. Ciekawi mnie świat i lubię próbować nowych rzeczy, ale niezmiennie prawdziwą przyjemność sprawia mi też angażowanie się w zajęcia, które pozwalają mi pobyć samej z sobą i swoimi myślami – fotografia analogowa, pływanie, joga, bieganie.

Socjoterapeuta, psycholog i wychowawca-socjoterapeuta grupy starszej w świetlicy Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Rodzinom „AMICI”, a także członek Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Rodzinom „AMICI”.

Wykształcenie

• 2015-2019 — USWPS, Psychologia (specjalność kliniczna)
  • 2017-2018 – Kwalifikacyjne Pedagogiczne Studia Podyplomowe w zakresie przygotowania pedagogicznego (Uczelnia Lingwistyczno-Techniczna)
  • 2010-2015 — UAM, Matematyka